Crveni krst Vojvodine

Prva pomoć

IMG_0465

Pravni osnov: Zakon o Crvenom krstu Srbije: član 6, 7, 10. i 13. zakona.

Ako poznajete veštine prve pomoći, nekome možete spasiti život. To je humanitarni čin koji proizilazi iz osnovnih pricipa naše organizacije i aktivnost po kojoj je organizacija Crveni krsta prepoznatlјiva.

Prva pomoć čini važnu kariku u lancu zbrinjavanja. Prvi minuti nakon povrede i nesreće su kritični za povređene i obolele osobe. Pravilno ukazana prva pomoć dovodi do smanjenja i ublažavanja posledica povređivanja i u određenim situacijama spasavanja života. Iz tog razloga najveći broj aktivnosti organizacije Crvenog krsta je usmeren ka edukaciji građana i volontera, a prvenstveno ka učenicima u osnovnim i srednjim školama, koji učenjem osnovnih znanja i veština u oblasti prve pomoći predstavlјaju značajnu podršku u svojim sredinama u nastojanju da stvorimo sigurno okruženje i sigurne zajednice za život pojedinca. U Crvenom krstu u Vojvodini svake godine 5.550 građana i učenika nauči osnovne veštine prve pomoći.

Organizacija Crvenog krsta je prepoznata kao referentna ustanova u oblasti edukacije u prvoj pomoći i Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima (Sl.glasnik RS br.41/09. član 241. i 242.). Na godišnjem nivou preko 1000 budućih vozača u Vojvodini stekne neophodna znanja potrebna za adekvatno ukazivanje prve pomoći. Više od 3.466 zaposlenih radnika različitih profila uspešno završi osnovnu ili naprednu obuku prve pomoći.

Značajna aktivnost organizacije Crvenog krsta i velika podška zajednici su ekipe prve pomoći koje su, uz službe hitne medicinske pomoći,  angažovane na javnim skupovima, sportskim i muzičkim manifestacijama.

Budite i vi deo velike porodice koja neguje prave vrednosti.

Naučite prvu pomoć!