Црвени крст Војводине

Светски дан Прве помоћи 11. септембар 2021.

Светски дан прве помоћи обележен је 11.септембра. На овај дан организације Црвеног крста широм света настоје да скрену пажњу  јавности о значају познавања прве помоћи за појединца и за друштвену заједницу.

Годишње више од 14 милиона људи широм  света научи како да пружи прву помоћ у оквиру организације Црвеног крста. Прва помоћ је препознатљив симбол организације Црвеног крста и једна од важних области деловања Црвеног крста у целом свету.

Ове године у фокусу Светског дана прве помоћи су школска деца, а наша порука гласи:

„Прва помоћ деци – прва помоћ за децу“.

Свако дете може бити у прилици да му је потребна прва помоћ, и свако од   нас може да научи да пружи прву помоћ. Нису потребни ни чаробни штапић, ни супермоћи да бисте постали дечији херој. Потребни су само знање и одважност да га примените у тренутку када је потребно.

Упркос забринутости у вези са Корона вирусом (ЦОВИД-19) и фокусу на спречавању његовог ширења и даље се дешавају повреде и болести које нису повезане са Корона вирусом. Незгоде се дешавају без обзира на тренутну епидемиолошку ситуацију у нашој земљи. Помоћ људима који се нађу у невољи једнако је потребна сада, као и у редовним околностима, можда чак и више.

Црвени крст Војводине уз подршку Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, реализовао је активности на градској плажи „Штранд“.

У циљу подизања свести о значају познавања основних мера прве помоћи одржана јавна манифетација је садржала:

  • промотивне и едукативне активности у директној комуникацији са грађанима;
  • смотру екипа прве помоћи и реалистичког приказа повреда, стања и обољења

 

Чланови екипа прве помоћи из 12 организација Црвеног крста из градова и општина са територије АП Војводине посетиоцима купалишта, школској деци али и свим заинтересованим грађанима приближили су основне вештине прве помоћи кроз радионице, предавања и приказ релних ситуација уз максимално поштовање епидемиолошких мера и правила самог купалишта.