Црвени крст Војводине

Програм борбе против трговине људима

Од 2005. године, када Црвени крст Србије постао је члан Националног тима за борбу против трговине људима, Програм борбе против трговине људима представља континуирану активност Црвеног крста Војводине, са циљем повећања свести јавности о постојању овог проблема, посебно међу децом, младима и другим социјално угроженим категоријама. Активности  у Програму спроводе се уз подршку Данског и Норвешког Црвеног крста.

Од почетка реализације грама, у Војводини се годишње обучи око 100 младих волонтера Црвеног крста – вршњачких едукатора, који у основним и средњим школама, домовима за децу без родитељског старања, ромским насељима, летњим камповима и другим скуповима шире знања о проблему трговине људима и начинима превенције. На овакав начин са проблемом и мерама заштите се годишње упозна преко 5000 припадника најугроженијих категорија у Војводини.

Вршњачке едукаторе Црвеног крста, према стандардизованој агенди, обучавају сертификовани тренери Црвеног крста, којих у Војводини тренутно има 15.

Црвени крст Војводине је, од почетка реализације Програма, био домаћин серији семинара „Контакт са жртвом трговине људима – како препознати и реаговати“. Циљ семинара је био подизање свести и сензибилитета професионалаца који могу доћи у контакт са жртвом трговине људима (доктори, медицинско особље, социјални радници, просветни радници, особље и сарадници Црвеног крста) о постојању овог проблема и  адекватним начинима реаговања у ситуацији када посумњају да су у контакту са жртвом трговине људима  Ове семинаре је реализовао Црвени крст Србије у сарадњи са Министарством здравља, Министарством унутрашњих послова, Службом за заштиту жртава трговине људима, докторима Медицинског факултета универзитета у Београду – РЈ Институт за судску медицину и Полицијско криминалистичком Академијом који су упућивали своје најкомпетентније предаваче, како би полазници добили потребна знања о проблему и начину борбе против трговине људима.

У  циљу усвајања нових метода и техника рада са децом у установама за незбринуту децу и децом са сметњама у развоју Црвени крст Србије је у септембру 2011. реализовао семинаре за организације, које у својим општинама имају такве установеСеминару су присуствовали професионалци и млади волонтери из 10 војвођанских организација Црвеног крста. Реализација овог програма финансијски је подржана од стране  Заједничке канцеларије УНХЦР-а, ИОМ-а и УНОДЦ-а у Србији.