Црвени крст Војводине

Криза у Украјини – хуманитарни одговор

Црвени крст Србије изражава дубоку забринутост због изузетно озбиљних хуманитарних последица сукоба у Украјини који је ескалирао.

Црвени крст Србије се залаже да све стране у сукобу поштују Женевске конвенције из 1949. године, допунске протоколе као и остале релевантне уговоре међународног хуманитарног права. На тај начин, обезбедили би се следећи приоритети: заштита живота, хуманитарна помоћ свима којима је потребна, заштита цивилног становништва посебно жена, деце и старијих, рањеника, болесника и затвореника а уједно и несметан и безбедан приступ хуманитарним и здравственим радницима до угроженог становништва.

Као саставни део Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца – највеће глобалне хуманитарне мреже, Црвени крст Србије је спреман да пружи подршку људима у невољи и подржи хуманитарни одговор, на структуиран и организован начин.

У  сталном смо контакту са Међународним комитетом Црвеног крста (даље: МКЦК), који заједно са Украјинским друштвом Црвеног крста константно реализује хуманитарне активности у угроженим заједницама и одговарају на хуманитарне потребе.

Хуманитарне активности које се сада реализују су: обезбеђење пијаће воде, здравствене заштите, артикала хране и хигијене, успостављање породичних веза и психосоцијална подршка.

У току је и покретање становништва које напушта пребивалишта где се одвијају сукоби тражећи безбедна места у Украјини и ван ње. У том смислу су организације Црвеног крста у суседним државама организовале прихватне пунктове на граничним прелазима а активне су и у прихватним центрима.

Ваше донације у новцу за помоћ угроженом становништву Украјине можете уплатити на наменски рачун Црвеног крста Србије:

Банка Интеса Београд

Бр. рачуна: 160-268606-3

Позив на број: 6043 355 0000 – Помоћ становништву Украјине.

Сва средства прикупљена на овом рачуну биће упућена као подршка Апелу за хитно деловање Међународне федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца за становништво  угрожено сукобом  у Украјини.

С обзиром на околности које се веома брзо мењају као и кретање становништва, а према процени представника Украјинског Црвеног крста и МКЦК, за сада нису потребне додатне количине помоћи у роби.

Црвени крст Србије наставиће да обавештава јавност о хуманитарним потребама угроженог становништва.