Црвени крст Војводине

Црвено звоно – звони против трговине људима

Европска Комисија, 2007. године, прогласила је 18. октобар за Дан борбе против трговине људима.  Од тада, у свим земљама чланицама, организују се активности, на националном  нивоу, које имају за циљ скретање пажње јавности на опасности и последице трговине људима. Анти-траффицкинг кампања биће реализована 18. октобра 2013. године, на Европски дан борбе против трговине људима, под слоганом:

”Црвено звоно-  звони за слободу”

Звоно представља аларм, означава сигнал, упозорење, буђење, као и најаву почетка активности. Црвено звоно, тако, прекида тишину или шапутања о трговини људима.  Црвено звоно позива на  подизање свести о одговорности корисника услуга жртве. Такође, црвено звоно упозорава да је време да се људи ослободе из ропства и да се поштују људска права.

У складу са својом мисијом и мандатом, организације Црвеног крста  од 2005. године активно су укључене у напоре да се спречи трговина људима, умање последице по жртве и смањи њихов број. Циљ активности Црвеног крста је ширење свести и знања о опасности од трговине људима и мерама заштите међу младима и другим рањивим циљним групама. Методом вршњачке едукације, волонтери Црвеног крста, континуирано спроводе активности програма и преносе превентивне поруке, настојећи да оне стигну до најосетљивијих категорија и особа под ризиком.

Током месеца октобра, посвећеног  борби против трговине људима, Црвени крст ће широм Србије организовати низ активности у циљу подизања нивоа свести грађана о овом проблему као облику модерног ропства. Трговина људима  једна је од највећих и најпрофитабилнијих глобалних криминалних активности, заједно са трговином наркотицама, оружјем и прањем новца, а алармантан је податак да је број жртава  у сталном порасту.

Фокус овогодишње акције јесте указивање на значај мера опреза приликом доношења животних одлука, посебно оних, које се односе на прихватање понуда за посао.