Crveni krst Vojvodine

Spasilaštvo na vodi

Pravni osnov: Član 10. Zakona o Crvenom krstu Srbije, Pravilnik o nacionalnim granskim sportskim savezima koji ostvaruju opšti interes u oblasti sporta u Republici Srbiji od 1. avgusta 2014. i preuzete međunarode obaveze.

Crveni krst Srbije je od 1998. godine punopravni član Međunarodnih asocijacija za spašavanje na vodi (ILS – International life saving federation, ILSE – International life saving federation of Europe) što ga obavezuje da u obuci i razvoju ove delatnosti primenjuje međunarodne standarde, što je regulisano i Zakonom o Crvenom krstu Srbije (SG 107/2005).

U skladu sa prethodno pomenutim zakonom, uredbom –pravilnikom o nomenklaturi sporstkih zvanja SL SRJ 1999 i pravilnikom o edukaciji u oblasti spašavanja na vodi  Crveni krst Vojvodine organizuje obuke spasilaca na vodi za sticanje odgovarajućih spasilačkih zvanja. Obuka podrazumeva sticanje veština i znanja, kao i ispunjenje predviđenih normi za sticanje odgovarajućih zvanja i uverenja. Obuke realizuju međunarodno priznati instruktori spasilaštva na vodi Crvenog krsta Srbije.

Crveni krst Vojvodine koordinira rad Službi spasavanja na vodi u Vojvodini, usmerava i unapređuje rad službi u opštinama i gradovima na teritoriji Vojvodine, učestvuje u obezbeđivanju manifestacija i takmičenja.

Vodimo evidenciju kupališta i rukovodiocima kupališta pružamo informacije o proceniri rizika, unapređenju bezbednosti na kupalištu i zakonskim regulativama.

Posebno se zalažemo za podizanje nivoa svesti opšte i stručne javnosti o važnosti i značaju poznavanja opasnosti na kupalištima, kao i načinima za ispunjavanje svih preduslova da boravak na vodi i pored vode bude bezbedan. Popularišemo spasilački sport kroz organizovanje promocija i demonstracija takmičarskih disciplina u spasilaštvu na vodi.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na telefon Crvenog krsta Vojvodine 021/422-454 ili putem mejla spasioci@ckv.org.rs