Crveni krst Vojvodine

Svetski dan Prve pomoći 11. septembar 2021.

Svetski dan prve pomoći obeležen je 11.septembra. Na ovaj dan organizacije Crvenog krsta širom sveta nastoje da skrenu pažnju  javnosti o značaju poznavanja prve pomoći za pojedinca i za društvenu zajednicu.

Godišnje više od 14 miliona lјudi širom  sveta nauči kako da pruži prvu pomoć u okviru organizacije Crvenog krsta. Prva pomoć je prepoznatlјiv simbol organizacije Crvenog krsta i jedna od važnih oblasti delovanja Crvenog krsta u celom svetu.

Ove godine u fokusu Svetskog dana prve pomoći su školska deca, a naša poruka glasi:

„Prva pomoć deci – prva pomoć za decu.

Svako dete može biti u prilici da mu je potrebna prva pomoć, i svako od   nas može da nauči da pruži prvu pomoć. Nisu potrebni ni čarobni štapić, ni supermoći da biste postali dečiji heroj. Potrebni su samo znanje i odvažnost da ga primenite u trenutku kada je potrebno.

Uprkos zabrinutosti u vezi sa Korona virusom (COVID-19) i fokusu na sprečavanju njegovog širenja i dalјe se dešavaju povrede i bolesti koje nisu povezane sa Korona virusom. Nezgode se dešavaju bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju u našoj zemlјi. Pomoć lјudima koji se nađu u nevolјi jednako je potrebna sada, kao i u redovnim okolnostima, možda čak i više.

Crveni krst Vojvodine uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, realizovao je aktivnosti na gradskoj plaži „Štrand“.

U cilјu podizanja svesti o značaju poznavanja osnovnih mera prve pomoći održana javna manifetacija je sadržala:

  • promotivne i edukativne aktivnosti u direktnoj komunikaciji sa građanima;
  • smotru ekipa prve pomoći i realističkog prikaza povreda, stanja i obolјenja

 

Članovi ekipa prve pomoći iz 12 organizacija Crvenog krsta iz gradova i opština sa teritorije AP Vojvodine posetiocima kupališta, školskoj deci ali i svim zainteresovanim građanima približili su osnovne veštine prve pomoći kroz radionice, predavanja i prikaz relnih situacija uz maksimalno poštovanje epidemioloških mera i pravila samog kupališta.