Црвени крст Војводине

Обележавање Светског дана Црвеног крста и Црвеног полумесеца

Широм света, национална друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца, као саставни делови Међународног Покрета  Црвеног  крста и Црвеног полумесеца  помажу милионима људи. Национална друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца настоје да одговоре на потребе људи у невољи, на потребе своје заједнице. Наше национално друштво, Црвени крст Србије, настало 1876. године, једно је од најстаријих националних друштава у свету, које је посебно цењено по својој програмској развијености и значајној волонтерској бази.

Међународни дан Црвеног  крста и Црвеног полумесеца се обележава 8. маја, на  рођендан Анри Динана, оснивача Црвеног крста.

Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца у 2020. години жели да скрене пажњу јавности на снагу и величину глобалне мреже Црвеног крста и Црвеног полумесеца у ситуацији када се цео свет бори против пандемије изазване вирусом COVID-19.

Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца 2020. године биће обележен кроз тему

 

„НА ОВОГОДИШНјИ МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЦРВЕНОГ КРСТА И ЦРВЕНОГ ПОЛУМЕСЕЦА #АПЛАУДИРАЈМО ЗА НАШЕ ВОЛОНТЕРЕ И ЗАПОСЛЕНЕ ШИРОМ СВЕТА“

 

 са циљем да прошири разумевање јавности према Међународном покрету Црвеног крста и Црвеног полумесеца, наглашавајући количину рада уложеног у помоћ људима који су угрожени пандемијом.

Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца је прилика да поздравимо свакодневни огроман рад који улажу милиони посвећених волонтера ангажованих на спашавању и побољшању живота угрожених људи. Организација Црвеног крста не би могла да врши основну делатност без подршке своје волонтерске мреже. Са друге стране, волонтери потврђују да су задовољни и поносни што могу  нешто да понуде и помогну у својој локалној заједници и друштву уопште.

На Међународни Црвеног крста и Црвеног полумесеца, славимо храброст и достигнућа наших волонтера и запослених. Од момента појаве COVID-19 друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца су се укључивала у активности у својим земљама како би пружили информације и помогли најрањивијим групама.

Са више од 3.6 милиона потврђених случајева, стотине хиљада волонтера и запослених у националним друштвима Црвеног крста и Црвеног полумесеца су се укључили како били подршка локалним заједницама. Такође, десетине хиљада људи су се прикључили као нови волонтери.

Од почетка кризе у марту, према последњим подацима, организације Црвеног крста у Војводини су пружиле помоћ појединцима укупно 106.000 пута, односно обухваћено је преко 64.000 домаћинстава. Уз координацију од стране 163 професионално запослених у организацијама Црвеног крста у Војводини, 867 волонтера је поклонило  69.720 сати свог времена да би помогли другима. Како би се све активности спровеле укупно је пређено више од 86.000 километара. Само из магацина Црвеног крста Војводине дистрибуирано је 82 тоне помоћи ка организацијама Црвеног крста у Војводини.

Волонтери и запослени су ангажовани на пословима помоћи лицима старијим од 65 година, којима је због забране кретања била потребна помоћ око набавке основих животних намирница и лекова, раду на подели пакета хране и хигијене социјално угроженим лицима, подршци при подизању новца и дезинфекцији банкомата, подели заштитних маски и дезинфекционих средстава, дистрибуцији оброка корисницима народне кухиње.

У овој ситуацији, у којој је брига за сваког човека на првом месту у свакој заједници, Црвени крст Војводине се у оквирима свог деловања, поред свих ових активности деловања у несрећама, усмерио и на помоћ помагачима, односно на психосоцијалну подршку  волонтерима који су у првој линији деловања. Једини прихватљив начин функционисања у оквирима заштите и самозаштите и мера ограниченог кретања, са могућношћу  да се допре до свих, био је телефонско, Вибер и онлајн комуницирање.

Црвени крст Војводине је направио Вибер заједницу „Волонтери Црвеног крста“ са идејом да на једном месту, у виртуелном свету, окупи волонтере и пружи им подршку у току ове ванредне ситуације. У почетку је замисао била да заједница буде за волонтере из организација Црвеног крста у Војводини, али су се врло брзо прикључили волонтери из целе Србије, тако да их тренутно има преко 300. У Заједници су волонтери имали прилику  да размењују своја искуства, осећања, идеје, проблеме. Такође, стручни тим психолога им је био 24 сата на располагању, тако да су могли добити психосоцијалну подршку и савете како да се изборе са проблемима, али и могућност да обаве разговор са психологом уколико су желели да сачувају своју приватност.  Поред тога, професионалци су се трудили да колико год је могуће информишу волонтере и обуче их како да се самозаштите, да усвоје вештине комуникације, да се изборе са стресом  и да их мотивишу да наставе да волонтирају, јер без њих Црвени крст не би могао да функционише. Вибер заједница је и даље активна и волонтери се свакодневно укључују. Ова мрежа се показала као добар начин не само за пружање помоћи  у тешким тренуцима, већ и за дружење, смех, осећај заједништва, размену позитивне енергије, што је свакако допринело да она и даље функционише и мотивише волонтере у њиховом ангажовању.

Са циљем обезбеђивања довољних количина крви организације Црвеног крста у војвођанским градовима и општинама, у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, редовно реализују активности везане за организовање акција добровољног давања крви. Акције се организују под посебним условима ради очувања безбедности добровољних давалаца, запослених и волонтера.

 

Свим волонтерима и активистима Црвеног крста, који својим несебичним залагањем и пожртвованим радом, свакодневно исказују хуманост и солидарност, честитамо Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца.