Црвени крст Војводине

Округли сто поводом 70 година од усвајања Женевских конвенција

29. октобра 2019. године у Новом Саду, у Великој сали Скупштине града, Црвени крст Србије и Црвени крст Војводине, као део својих активности везаних за промоцију међународног хуманитарног права, организовали суОкругли сто посвећен обележавању 70. годишњице Женевских конвенција.

Проф. др Весна Кнежевић Предић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду врло инспиративно, поткрепљено позитивним примерима, али и дилемама, нерешеним питањима и злупотребама, говорила је о настанку, развоју и значају   Женевских конвенција на глобалном нивоу. О значају Женевских конвенција за наше национално друштво Црвеног крста са примерима  из давне и скорашње прошлости и улози и доприносу Црвеног крста у стварању и спровођењу Конвенција у оквиру своје мисије, говорио је Љубомир Миладиновић, генерални секретар  Црвеног крста Србије.  Излагање председника Црвеног крста Војводине Дејана Укропине који је био и модератор овог скупа, односило се на међународно признате знаке заштите у Женевским конвенцијама, о начинима њихове употребе  који делују општепознато, али који из тих разлога често доводе до несвесне или врло свесне злоупотребе. Улогу Међународног комитета  Црвеног крста у односу на Женевске конвенције представила је Гордана Миленковић, заменик шефа делегације МКЦК у Београду. Иницијатива Међународног комитета Црвеног крста, пре 70 година, 12. августа 1949. године, је и довела до ревидирања постојеће три Женевске конвенције (које штите рањене и болесне припаднике оружаних снага на бојном пољу, рањене, болесне и бродоломнике у оружаним снагама на мору и ратне заробљенике) и усвајања и четврте Конвенције како би се заштитило цивилно становништво током сукоба. Исте године државе су се такође сложиле да у све четири Женевске конвенције укључе заједнички члан 3 који штити људе у немеђународним оружаним сукобима.

Ова заштита је и данас изузетно важна, јер поред заштите људског живота и достојанства пружају основ за деловање Међународног комитета Црвеног крста у ситуацијама оружаног сукоба и хуманитарних радника који свакодневно ризикју свој живот или нажалост страдају у зонама конфликта док пружају или покушавају да пруже помоћ.

Округли сто је пратило преко 120 слушалаца. Догађају су присуствовали високи представници Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Скупштине града Новог Сада и Кабинета градоначелника Града Новог Сада; представници Војске Србије – 1.Копнене бригаде и Речне флотиле; професори и студенти Униврзитета у Новом Саду – Филозофског факултета – одсек за медијске студије и Факултета техничких наука; секретар Црвеног крста Војводине и секретари организација Црвеног крста у градовима и општинама на територији Војводине, чланови Управног одбора, спољни сарадници, дифузери и волонтери који су учествовали и у дискусији након излагања уводничара.

На овај начин, Црвени крст Србије и Црвени крст Војводине придружили су се различитим активностима које реализују сва национана друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца, са циљем подсећања јавности и релевантних партнера на важност овог инструмента међународног права за заштиту одређених категорија лица у случајевима оружаних сукоба. Конвенције су креиране за најгора времена, и зато чувају језгро људске хуманости.