Црвени крст Војводине

Екстремне зимске непогоде на територији АП Војводине

ТЕРИТОРИЈА ГРАДА ЗРЕЊАНИНА

Удари ветра од преко 100 км/х су проузроковали снежне наносе висине око четири метра су паралисали саобраћај на путу Зрењанин – Београд, на деоници Стајићево – Перлез. Капацитети и људски ресурси Црвеног крста Зрењанина су активирани и ангажовани у акцијама помоћи завејаном становништву. Истовремено је тим Црвеног крста Војводине стављен у стање приправности, који би се ангажовао у случају да последице несреће превазилазе могућности градске организације Црвеног крста.

Евакуисаним путницима су подељени следећи артикли:

–          100 л чаја

–          80 векни хлеба

–          100 ком конзервираних јела

–          30 ком хлеба

Истовремено је Црвени крст Војводине допремио до градске организације у Зрењанину помоћ у прехрамбеним артиклима:

–          110 ком. готових јела, рижото са пилетином

–          75 ком месних нарезака

–          75 ком говеђих паштета

Дванаест волонтера и запослених,  Црвеног крста Зрењанин су увели 24 – часовно дежурство и учествовали у акцијама спасавања заједно са представницима Сектора за ванредне ситуације, припадницима Војске Србије и жандармерије.

ТЕРИТОРИЈА ОПШТИНЕ БАЧКА ТОПОЛА

Дана 31.01.2014. у току поподневних часова удари ветра од преко 100 км/х су створили снежне наносе на деоници међународног пута Е–75 од 45. до 63. километра код Бачке Тополе и у паралисали саобраћај на том подручју. На позив Сектора за ванредне ситуације, капацитети организације Црвеног крста су ангажовани у циљу помоћи становништву на угроженом подручју.

Истог дана је активиран тим за деловање у несрећама Црвеног крста Војводине који у  23.30х креће  у правцу Бачке Тополе са два возила, путничким аутомобилом и изнајмљеном Лада Нива . Истовремено, из Београда креће Национални тим за збрињавање у зимским условима  који је опремљен санкама и личном опремом.

У 02.30х на 10 км од Бачке Тополе, тим за деловање у несрећама Црвеног крста Војводине, наилази на огромне снежне наносе напуту које не успева да прође са возилима који нису адекватни за зимске услове. Национални тим Црвеног крста Србије због боље опремљености и снажног возног парка, око 10х у суботу 01.фебруара, успева да стигне до Бачке Тополе.

У суботу, 01.фебруара, око 14.30х, тим за деловање у несрећама Црвеног крста Војводине са 10 волонтера и запослених, конзервираном храном и ћебадима поново креће у правцу Бачке Тополе и захваљујући помоћи припадника жандармерије и ватрогасно – спасилачких једница Сектора за ванредне ситуације, МУП – а Србије успева око 19.30х да се пробије до завејаних људи где остаје до недеље, 02.фебруара до 17х. Национални тим за деовање у зимским условим Црвеног крста Србије одлази и препушта координацију тиму Црвеног крста Војводине.

Прва активност је била на  деоници међународног пута Е 75, правац Нови Сад – Суботица, после наплатне рампе Сириг наилази на колону од 30 камиона, којој је подељено 30 комада готових јела.

У суботу 02.фебруара, око 23.30х, чланови тима учествују у евакуацији 7 лица, радника железнице који се смештају у прихватни центар који се налази у просторијама Црвеног крста Бачке Тополе, где евакуисана лица добијају топле напитке и ланч пакете. Добијамо информацију од стране Оперативног центра Сектора за ванредне ситуације  да су сва завејана лица евакуисана из својих возила. Седам чланова тима за деловање у несрећама Црвеног крста Војводине остају на „ОМВ“ пумпи са довољном количином пакета хране и ћабади, у случају потребе за ангажовањем у акцији спасавања током ноћи. Координатор тима Црвеног крста Војводине је у сталној комуникацији са Оперативним центром Сектора за ванредне ситуације који руководи целокупном акцијом спасавања, и који обезбеђује информације неопходне за ангажовање чланова тима.

У недељу, 02.фебруара око 2х, примамо информацију да се на „ЕКО“ пумпи, на 15 километара од Суботице налази око 80 возача камиона којима је неопходно доставити храну, воду и топле напитке. Како су путеви из правца Бачке Тополе ка Суботици непроходни, активирају се чланови тима за деловање  у несрећама Црвеног крста Суботице који достављају  следећу помоћ:

–          конзерве месног нареска – 400 ком.

–          хлеб 50 ком.

–          флашица негазиране воде 0,5 л – 100 ком.

–          ћебад – 40 ком.

 

У јутарњим часовима, обилазимо евакуисане центре:

–          Црвени крст Бачка Топола        120 евакуисаних лица

–          ОШ „ Никола Тесла“                   400 евакуисаних лица

–          ОШ „Чаки Лајош“                        400 евакуисаних лица

–          Приватни смештај                       250 евакуисаних лица

–          Верске заједнице                        70 евакуисаних лица

–          Хотели                                         100 евакуисаних лица

У просторијама Црвеног крста Бачка Топола припремају се пакети хране, топли напици, са агажовањем 20 волонтера и запослених Црвеног крста Бачка Топола током 24 часа.

У недељу, 02. фебруара око 09 х, Оперативни центар Сектора за ванредне ситуације нас обавештава да се на терминалу граничног прелаза Хоргош,  налази 300 возача камиона. Чланови тима за деловање  у несрећама Црвеног крста Суботице достављају следећу помоћ:

–          конзерве месног нареска – 300 ком.

–          хлеб – 50 ком.

–          флашица негазиране воде 0,5 л – 200 ком.

–          ћебад – 40 ком.

Седници Општинског штаба за ванредне ситуације Бачка Топола, који је одржан 09.30х, у недељу 02.фебруара, присуствују секретар Црвеног крста Бачка Топола, као редовни члан и координатор тима за деловање у несрећама Црвеног крста Војводине где извештају остале чланове о активностима које су предузете од стране организације Црвеног крста.

У 10.45х је примљена информација да се на међународном путу Е-75, правац Суботица Нови Сад, на паркингу пре наплатне рампе Сириг, налази 30 камиона чијим возачима је неопхдно доставити харну и воду. Црвени крст Војводине ангажује чланове тима за деловане у несрећама Црвеног крста Нови Сад, који достављају помоћ:

–          месни нарезак     30 ком.

–          јетрена паштета    30 ком.

–          вода 1.5л              10 ком.

–          хлеб                      15 ком.

Око 14х на терминал граничног прелаза Хоргош се поново упућује помоћ возачима камиона:

–          конзерве месног нареска – 300 ком.

–          хлеб – 60 ком.

–          флашица негазиране воде 0,5 л – 50 ком.

–          чај – 50 лит.

–          ћебад – 60 ком.

У периоду од 14.30х до 15.30х чланови тима за деловање у несрећама Црвеног крста Војводине, пружају подршку Општинском штабу за ванредне ситуације и ватрогасно спасилачким јединицама Сектора за ванредне ситуације МУП – а Србије у припреми и реализацији организованог напуштања евакуационих центара у Бачкој Тополи за приближно 1.400 евакуисанихлица. Након успешно реализоване акције, тим за деловање у несрећама Црвеног крста Војводине се одјављује код Оперативног центра Сектора за ванредне ситуације Републике Србије.

Током трајања операције спасавања, Црвени крст Војводине координише рад И активност свих организација Црвеног крста које учествују у акцијама спасавања.