Црвени крст Војводине

Поводом 8. маја

У години смо када Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца обележава 150 година постојања.

Са јединственом мисијом, 187 Националних друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца широм света настоји да одговори на потребе људи у невољи, на потребе своје заједнице и да развију хуманитарну мисију као обавезу појединца и друштва у целини. Ова Национална друштва чине највећу хуманитарну мрежу на свету укључујући милионе волонтера и запослених, који користећи снагу хуманости, добре воље и љубави према другом човеку одговарају на последице економских криза, природних катастрофа и ратом изазваних несрећа.

У турбулентном времену које свакодневно доноси промене, у окружењу са све присутнијим  неразумевањем и конфликтима у међуљудским односима, хуманитарна акција успева да одоли искушењима савременог човека и остане непромењена. 150 година суштину хумане акције чини помоћ угроженима и унапређење живота људи у заједници кроз  неговање хуманих вредности и поштовање различитости следећи Основне принципе Покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

Снага Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца најочигледнија је у великом броју волонтера, који својим радом и залагањем, говорећи истим језиким- језиком хуманости,  доприносе очувању идеје Анри Динана.

Наше Национално друштво, Црвени крст Србије, настало 1876. године, једно је од најстаријих Националних друштава у свету, и посебно цењено по својој програмској развијености и значајној волонтерској бази.

Свим волонтерима и активистима Црвеног крста који својим несебичним залагањем и пожртвованим радом , одвајајући мало свог времена за друге, свакодневно исказују хуманост и солидарност на делу, честитамо Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца.