Црвени крст Војводине

Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца

Широм света, национална друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца, као саставни делови Међународног Покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца помажу милионима људи. Национална друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца настоје да одговоре на потребе људи у невољи, на потребе своје заједнице. Наше национално друштво, Црвени крст Србије, настало 1876. године, једно је од најстаријих националних друштава у свету, које је посебно цењено по својој програмској развијености и значајној волонтерској бази.
Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца се обележава 8. маја, на рођендан Анри Динана, оснивача Црвеног крста.
Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца у 2020. години жели да скрене пажњу јавности на снагу и величину глобалне мреже Црвеног крста и Црвеног полумесеца у ситуацији када се цео свет бори против пандемије изазване вирусом ЦОВИД-19.
Милиони волонтера и запослених Црвеног крста и Црвеног полумесеца широм света допиру до преко 160 милиона људи сваке године, пружајући разнолик и велики број хуманитарних програма, вођени на сваком кораку Основним принципима: хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност.
Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца 2021. године биће обележен кроз тему

”Незаустављиви”-Рачунајте на нас зато што и када је најтеже и даље смо заједно.

Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца је прилика да поздравимо свакодневни огроман рад који улажу милиони посвећених волонтера ангажованих на спашавању и побољшању живота угрожених људи. Организација Црвеног крста не би могла да врши основну делатност без подршке своје волонтерске мреже. Са друге стране, волонтери потврђују да су задовољни и поносни што могу нешто да понуде и помогну у својој локалној заједници и друштву уопште.
На Међународни Црвеног крста и Црвеног полумесеца, славимо храброст и достигнућа наших волонтера и запослених. Од момента појаве COVID-19 друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца су се укључивала у активности у својим земљама како би пружили информације и помогли најрањивијим групама.
Организације Црвеног крста у градовима и општинама успеле су да се брзо прилагоде ситуацији, организују своје програме и активности на нови начин како би наставиле да пружају помоћ локалној заједници. Посебно најугроженијим грађанима, људима који су због појаве нове кризе јесу додатно угрожени, а пре свега маргинализованим групама.