Црвени крст Војводине

ИПА ПРОЈЕКАТ „Природа за будућност без граница“

Савремени начин живота, осим што доноси многе предности за младе, тако је донео и многе нежељене ефекте, као што су недостатак директне комуникације међу младима, што је резултирало да мање времена проводе у природи и да не препознају важност очувања животне средине.

Из тог разлога, Црвени крст Војводине је започео реализацију ИПА пројекта под називом „Природа за будућност без граница“ у партнерству са Мађарским Црвеним крстом- Организацијом ЦК Чонград. Циљ пројекта је повећање мобилности и комуникације волонтера Организација Црвеног крста основно-школског узраста, како би се кроз заједничке активности подигнула свест младих о важности заштите животне средине. Током имплементације пројекта организоваће се  спортско-рекративне, забавне активности и еколошке радионице које ће имати за циљ борављење у природи и развој еколошке свести код младих у оба региона.

Пројекат ће трајати 15 месеци, током којих ће се пројектне активности одвијати како у Војводини тако и у Мађарској. Укупан број учесника пројекта биће 240 младих од којих ће 40 деце бити из социјално угрожених породица (деца која не похађају школу редовно, деца без родитељског старања итд.) Након завршетка пројекта учесници ће усвојити неопходне вештине и знања која ће моћи да пренесу волонтерима у својим Организацијама ЦК и да буду покретачи  будућих активности, пројеката  који ће бити усмерени на подизање еколошке свести код младих.

Иноватиност овог пројекта огледа се у томе што ће се креирати модерни комуникацијски ИТ алати- wеб портал са дигиталном мапом (координатама и фотографијама) и базом података која ће  моћи да се користити на андроид и ИОС платформи. У бази података налазиће се поред информација о активностима Организација Црвеног крста које су укључене у пројекат и друге организације, институције, Удружења грађана, НВО, спортски клубови који допринисе побољшању друштвеног живота младих. На једном месту, сви млади, у складу са својим интересовањима, моћи ће да лако и брзо пронађу информације о забавним, културним, спортским, еколошким догађајима (концерти, фестивали, такмичења, кампови, еколошке акције итд.) у оба региона. Поред промоције пројекта, његовог развоја и резултата, као и омладинских догађаја, млади ће моћи да наставе своју сарадњу и размену искустава, а самим тим и заједнички да промовишу свој рад како би био доступан и видљив у њиховим срединама.

Прва активност пројекта била је онлине Конференција која је одржана  16. 12. 2020 преко ЗООМ апликације. На Конференцији су присуствовали стручна служба из 18 војвођанских Организацијама Црвеног крста (Инђија, Кањижа, Кикинда, Ковин, Мали Иђош, Нова Црња, Нови Сад, Оџаци, Панчево, Пландиште, Рума, Сента, Сомбор, СР.Митровица, Суботица, Врбас, Вршац, Зрењанин)  и  10 представника Црвеног крста Чонград. На Конференцији су били присутни и чланови Управног одбора као и стручна служба Црвеног крста Војводине, представници Инжињера за заштиту животне средине, Дечије еколошке академије, Менсе из Новог Сада, Покрета Горана из Новог Сада и Војводине. Укупан број присутних на Конференцији био је  56.

Циљ Конференције био је информисање о почетку пројекта и његовим фазама ( активностима, циљевима и очекиваним резултатима). Такође, ово је била прилика да се учесници упознају, размене искуства и на даље сарађују развијајући јединствену базу података за промоцију свих омладинских организација којима је стало да млади имају квалитетан друштвени живот који ће у будућности донети генерације посвећене очувању  природног окружења, и стварању бољег друштвено-економског развоја у региону.