Црвени крст Војводине

Међународни дан несталих

30. август се у Свету обележава као Међународни дан несталих са циљем присећања на њих и указивање на право породица да знају судбину својих најближих који се воде као нестали. Црвени крст данас посебно скреће пажњу јавности да више од двадесет година након пр- естанка сукоба на просторима бивше Југославије још увек има неколико хиљада породица које чекају да сазнају истину о судбини својих најмилијих.

Поводом Међународног дана несталих, Међународни комитет Црвеног крста, Факултет примењених уметности у Београду и Академија примијењених умјетности у Ријеци у сарадњи са Координацијом српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије, организују изложбу видео радова студентата на тему несталих лица под називом ‘’Емпатија’’, која ће трајати до 9. септембра. Данас ће бити одржана пригодна свечаност у Скупштини града Београда где ће се присутнима обратити и Генерални секретар Црвеног крста Србије, господин Љубомир Миладиновић.

Изложба ће бити доступна породицама несталих и представницима медија 30. августа 2019. у Скупштини града Београда током облежавања Међународног дана несталих, а званично отварање је  31. августа у 13:00 у Културном центру Београда, након чега се сели у Ријеку.

Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца континуирано улаже све своје напоре да хиљадама људи који се налазе у миграцији из земаља Блиског истока и Африке а који на путу према Европи свакодневно бивају раздвојени од својих сродника помогне да се прекинуте породичне везе поново успоставе. У оквиру тих напора, још 2013. године покренут је јединствен пројекат и алат за тражење лица путем објаве фотографије тражиоца под називом “Trace the Face” https://familylinks.icrc.org/europe/en/Pages/search-persons.aspx, који је тренутно активан на четири контитнента, са преко 16000 регистрованих тражилаца и до сада укупно 7,000 регистрованих фотографија од којих је близу 4,000 објављених на сајту пројекта.