Црвени крст Војводине

Посета високе делегације Црвеног крста Горње Аустрије

У периоду од 07. до 09. новембра 2018. године је у посети Црвеном крсту Војводине боравила, седмочлана, висока делегације Црвеног крста Горња Аустрија на челу са др Валтером Аијхингером, председником. Непосредан повод за посету је био отварање нових пословних просторија Црвеног крста Тител, који је функционисао у неадекватном простору и у врло тешким условима. Средства за изградњу и опремање је обезбедио Црвени крст Војводине, кроз потписивање Споразума о сарадњи са Црвеним крстом Горње Аустрије.

Отварање просторија Црвеног крста Тител је уприличено 08. новембра 2018. године. Том приликом присутнима су се обратили Дејан Укропина, председник Црвеног крста Војводине, др Валтер Ајхингер, председник Црвеног крста Горња Аустрија, Предраг Радовић, помоћник покрајинског секретара за социјална питања и Драган Божић, председник Општине Тител. Просторије су, пресецањем врпце, отворили председници две покрајинске организације Црвеног крста.

Истог дана је делегација посетила Црвени крст Пландиште за који је кроз, претходно поменути Споразум о сарадњи, обезбеђен део средстава за изградњу магацина. Црвени крст Пландиште до сада није имао магацин за складиштење хуманитарне помоћи и за ту намену је, по потреби, користио канцеларијски простор. Из тих разлога је локална самоуправа обезбедила половину неопходних средстава за изградњу магацина, а другу половину је обезбедио Црвени крст Горња Аустрија. У току је прикупљање неопходне документације за почетак изградње. Након посете Црвеном крсту, делегацију су примили Јован Репац, председник Општине и Ендре Сабо, преседник Скупштине општине Пландиште. Представници локалне самоуправе су истакли да је Црвени крст Пландиште препознат као добар и поуздан партнер у хуманитарној области. Сарадња локалне самоуправе и организације Црвеног крста је првенствено усмерена ка обезбеђивању хуманитарне помоћи најугроженијим категоријама становништва, али Црвени крст Пландиште ужива подршку локалне самоуправе и у спровођењу других програмских активности.

Након Пландишта се делегација упутила ка Дому Црвеног крста на Вршачком брегу, где је за госте, након обиласка објекта, уприличена вечера. Том приликом је председник Црвеног крста Горња Аустрија уручио Признање председнику Црвеног крста Војводине за сарадњу која је пре петнаест година започета потписивањем Споразума о сарадњи две покрајинске организација, са циљем опремања Дома Црвеног крста на Вршачком брегу.

Последњег дана посете обављени су разговори у Црвеном крсту Војводине, током којих је поново изражено обострано задовољство сарадњом која траје већ петнаест година. Црвени крст Горње Аустрије ће наставити да помаже Црвеном крсту Војводине и организацијама Црвеног крста у Војводини у јачању материјално техничких капацитета, али и у оспособљавању и јачању људских ресурса, кроз реализацију потребних обука.