Poseta visoke delegacije Crvenog krsta Gornje Austrije

U periodu od 07. do 09. novembra 2018. godine je u poseti Crvenom krstu Vojvodine boravila, sedmočlana, visoka delegacije Crvenog krsta Gornja Austrija na čelu sa dr Valterom Aijhingerom, predsednikom. Neposredan povod za posetu je bio otvaranje novih poslovnih prostorija Crvenog krsta Titel, koji je funkcionisao u neadekvatnom prostoru i u vrlo teškim uslovima. Sredstva za izgradnju i opremanje je obezbedio Crveni krst Vojvodine, kroz potpisivanje Sporazuma o saradnji sa Crvenim krstom Gornje Austrije.

Otvaranje prostorija Crvenog krsta Titel je upriličeno 08. novembra 2018. godine. Tom prilikom prisutnima su se obratili Dejan Ukropina, predsednik Crvenog krsta Vojvodine, dr Valter Ajhinger, predsednik Crvenog krsta Gornja Austrija, Predrag Radović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalna pitanja i Dragan Božić, predsednik Opštine Titel. Prostorije su, presecanjem vrpce, otvorili predsednici dve pokrajinske organizacije Crvenog krsta.

Istog dana je delegacija posetila Crveni krst Plandište za koji je kroz, prethodno pomenuti Sporazum o saradnji, obezbeđen deo sredstava za izgradnju magacina. Crveni krst Plandište do sada nije imao magacin za skladištenje humanitarne pomoći i za tu namenu je, po potrebi, koristio kancelarijski prostor. Iz tih razloga je lokalna samouprava obezbedila polovinu neophodnih sredstava za izgradnju magacina, a drugu polovinu je obezbedio Crveni krst Gornja Austrija. U toku je prikuplјanje neophodne dokumentacije za početak izgradnje. Nakon posete Crvenom krstu, delegaciju su primili Jovan Repac, predsednik Opštine i Endre Sabo, presednik Skupštine opštine Plandište. Predstavnici lokalne samouprave su istakli da je Crveni krst Plandište prepoznat kao dobar i pouzdan partner u humanitarnoj oblasti. Saradnja lokalne samouprave i organizacije Crvenog krsta je prvenstveno usmerena ka obezbeđivanju humanitarne pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva, ali Crveni krst Plandište uživa podršku lokalne samouprave i u sprovođenju drugih programskih aktivnosti.

Nakon Plandišta se delegacija uputila ka Domu Crvenog krsta na Vršačkom bregu, gde je za goste, nakon obilaska objekta, upriličena večera. Tom prilikom je predsednik Crvenog krsta Gornja Austrija uručio Priznanje predsedniku Crvenog krsta Vojvodine za saradnju koja je pre petnaest godina započeta potpisivanjem Sporazuma o saradnji dve pokrajinske organizacija, sa cilјem opremanja Doma Crvenog krsta na Vršačkom bregu.

Poslednjeg dana posete obavlјeni su razgovori u Crvenom krstu Vojvodine, tokom kojih je ponovo izraženo obostrano zadovolјstvo saradnjom koja traje već petnaest godina. Crveni krst Gornje Austrije će nastaviti da pomaže Crvenom krstu Vojvodine i organizacijama Crvenog krsta u Vojvodini u jačanju materijalno tehničkih kapaciteta, ali i u osposoblјavanju i jačanju lјudskih resursa, kroz realizaciju potrebnih obuka.