Црвени крст Војводине

Активности Црвеног крста у пружању помоћи пострадалом становништву Грчке

Црвени крст Србије је 25. јула 2018. године поводом трагичних догађаја који су недавно у Грчкој узроковали велике људске губитке и материјална разарања, отворио наменски динарски рачун у сврху прикупљања новчаних донација за помоћ пострадалом становништву Грчке.

Бр. рачуна 205-32824-71 са позивом на број 6026-3550000, модел 00, Комерцијална банка АД Београд

Црвени крст Србије је 26. јула. 2018. године активирао хуманитарни СМС број код мобилних оператера МТС, Теленор и Вип. Грађани слањем празне СМС поруке на 2002 могу да донирају помоћ за Грчку. Цена СМС поруке је 100 динара.

На основу информација Грчког Црвеног крста и Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца од 31. јула 2018. године до сада у пожарима у области Атике настадало је више од 90 особа, повређено је више од 200 особа, док се 25 особа воде као нестали. До сада је процењено да је више од 700 кућа потпуно уништено, а преко 600 кућа оштећено са назнаком да ово нису коначни подаци о жртвама и разараwима. Грчки Црвени крст обилази грађане који су остали у својим домовима у угроженом подручију у циљу сагледавања потреба угроженог становништва, а своје активности ће усмерити на психосоцијалну подршку угроженима, успостављање породичних веза, дистрибуцију артикала и средстава неопходне помоћи, здравствено превентивне активности, смањење ризика од несрећа уз истовремено јачање капацитета Националног друштва. Процењује се да ће у наредних девет месеци потребу за подршком и помоћи Црвеног крста имати приближно 7100 лица, односно 2367 домаћинстава. Црвени крст Србије је у сталном контакту са колегама у Грчком Црвеном крсту који нас је обавестио да су основне животне намирнице, вода за пиће, хигијенски артикли, одећа, обућа и смештај угрожених лица обезбеђени, а на основу сопствене процене потреба и плана даљих активности изразио захтев за прикупљање помоћи у новцу како би се хуманитарне активности адекватно и ефикасно реализовале