Crveni krst Vojvodine

Svetski dan Crvenog krsta i Nedelja Crvenog krsta

190 nacionalnih društava, u 190 država obeležavaju na dan rođenja osnivača Crvenog krsta Anri Dinana 8. maja Svetski dan Crvenog krsta i „Nedelјa Crvenog krsta“ od 8. do 15. maja u 2018. godini, sa temom koju je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca:

“Svuda za svakoga“

 i podtemom

 

„OSMEH-podeli ono što te čini srećnim”

Osnivač Crvenog krsta bio je Anri Dinan, vizionar i humanista koji je pokrenuo ideju da u svakoj državi treba da postoji društvo Crvenog krsta koje će pomagati svim ljudima kojima je pomoć potrebna  u toku ratnih sukoba. Ideja je nastala davne 1864.g., i danas  ona živi u 190 država u svetu u kojima  je Crveni krst i Crveni polumesec na raspolaganju milionima ljudi.

Misiju Crvenog krsta određuju Osnovni principi, koje poštuju svi volonteri i zaposleni u Nacionalnim društvima Crvenog krsta i Crvenog polumeseca širom sveta. Oni omogućavaju da organizacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca pristupe ljudima u različitim okolnostima i na svim lokacijama, pružajući relevantne i pravovremene humanitarne usluge ugroženim zajednicama u vreme sukoba, prirodnih nesreća i kriza.

Osnovni principi Crvenog krsta usvojeni su na  Međunarodnoj konferenciji Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u Beču 1965. godine.

U Nedelјi Crvenog krsta želimo da istaknemo važnost  svakog volontera i zaposlenog u Crvenom krstu. Slavi se posvećenost i dostignuća preko 17 miliona volontera i oko pola miliona profesionalaca koji, kroz najveću humanitarnu mrežu na svetu, mrežu Crvenog krsta i Crvenog polumeseca zastupaju potrebe i neposredno pomažu najugroženijim kategorijama stanovništva, preduzimaju mere za sprečavanje bolesti i unapređenje zdravlјa, pružaju podršku stanovništvu pogođenom posledicama kako prirodnih katastrofa, tako i ratnih sukoba. U našoj zemlјi tu mrežu čine volonteri i zaposleni, a njihov zadatak nije nimalo lak, jer nosi sa sobom veliku odgovornost, posvećenost i podjednako uvažavanje potreba svakog kome je pomoć potrebna. Njihove zadatke znatno olakšavaju Principi Crvenog krsta jer oni određuju i Misiju Crvenog krsta.

U 2018. godini  cilј je da se proširi znanje javnosti o Međunarodnom pokretu Crvenog krsta i Crvneog polumeseca pokazujući različitost  aktivnosti Crvenog krsta i Crvenog polumeseca širom sveta, na način koji može da promeni tradicionalno viđenje Pokreta.

Cilј je i isticanje originalanog, inovativnog i neobičnog pristupa  nacionalnih društava u odgovoru na humanitarne izazove.

Potrebno je da javnost više sazna o jedinstvenim i raznovrsnim načinima koje Crveni krst i Crveni polumesec primenjuje u radu, na način koji će  zainteresovati i inspirisati građane i javnost.

 

U obeležavanju Nedelјe Crvenog krsta od strane  Crvenog krsta Vojvodine biće realizovane  sledeće aktivnosti:

  • 12.5.2017. u 11:30
    • u kampu Crvenog krsta Sombor  u Bačkom Monoštoru Crveni krst Vojvodine organizuje aktivnost „Šta znaš o Crvenom krstu” (Raid cross) za volonterima Crvenog krsta srednjoškolskog uzrasta koji su prošli obuke Crvenog krsta iz Međunarodnog humanitarnog prava i Difuzije.
  • 15.5.2017.
    • Promocija Referetnog centra za spasilaštvo na vodi Crvenog krsta Vojvodine na Međunarodni dan bezbednosti na vodi. Na platou ispred Spensa u Novom Sadu biće prikazane i ostale aktivnosti Crvenog krsta u Vojvodini

 

  • U nedelji Crvenog krsta
    • Tradicionalno, za 12 porodilišta na teritoriji Vojvodine Crveni krst Vojvodine je u okviru akcije „Bebi paketi“ preko Pokrajinske vlade obezbedio 565 paketa koji će biti podelјeni svim bebama rođenim u Nedelјi Crvenog krsta.

Promocija posebno kreiranih aktivnosti Crvenog krsta u „Nedelјi Crvenog krsta“ vezanih za temu “Svuda za svakog” kao i  tradicionalnih aktivnosti, u ovom periodu  će se odvijati i u svih 45 organizacija Crvenog krsta u gradovima i opštinama na teritoriji Vojvodine.