Црвени крст Војводине

Светски дан Црвеног крста и Недеља Црвеног крста

190 националних друштава, у 190 држава обележавају на дан рођења оснивача Црвеног крста Анри Динана 8. маја Светски дан Црвеног крста и „Недеља Црвеног крста“ од 8. до 15. маја у 2018. години, са темом коју је определила Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца:

“Свуда за свакога“

 и подтемом

 

„ОСМЕХ-подели оно што те чини срећним”

Оснивач Црвеног крста био је Анри Динан, визионар и хуманиста који је покренуо идеју да у свакој држави треба да постоји друштво Црвеног крста које ће помагати свим људима којима је помоћ потребна  у току ратних сукоба. Идеја је настала давне 1864.г., и данас  она живи у 190 држава у свету у којима  је Црвени крст и Црвени полумесец на располагању милионима људи.

Мисију Црвеног крста одређују Основни принципи, које поштују сви волонтери и запослени у Националним друштвима Црвеног крста и Црвеног полумесеца широм света. Они омогућавају да организације Црвеног крста и Црвеног полумесеца приступе људима у различитим околностима и на свим локацијама, пружајући релевантне и правовремене хуманитарне услуге угроженим заједницама у време сукоба, природних несрећа и криза.

Основни принципи Црвеног крста усвојени су на  Међународној конференцији Црвеног крста и Црвеног полумесеца у Бечу 1965. године.

У Недељи Црвеног крста желимо да истакнемо важност  сваког волонтера и запосленог у Црвеном крсту. Слави се посвећеност и достигнућа преко 17 милиона волонтера и око пола милиона професионалаца који, кроз највећу хуманитарну мрежу на свету, мрежу Црвеног крста и Црвеног полумесеца заступају потребе и непосредно помажу најугроженијим категоријама становништва, предузимају мере за спречавање болести и унапређење здравља, пружају подршку становништву погођеном последицама како природних катастрофа, тако и ратних сукоба. У нашој земљи ту мрежу чине волонтери и запослени, а њихов задатак није нимало лак, јер носи са собом велику одговорност, посвећеност и подједнако уважавање потреба сваког коме је помоћ потребна. Њихове задатке знатно олакшавају Принципи Црвеног крста јер они одређују и Мисију Црвеног крста.

У 2018. години  циљ је да се прошири знање јавности о Међународном покрету Црвеног крста и Црвнеог полумесеца показујући различитост  активности Црвеног крста и Црвеног полумесеца широм света, на начин који може да промени традиционално виђење Покрета.

Циљ је и истицање оригиналаног, иновативног и необичног приступа  националних друштава у одговору на хуманитарне изазове.

Потребно је да јавност више сазна о јединственим и разноврсним начинима које Црвени крст и Црвени полумесец примењује у раду, на начин који ће  заинтересовати и инспирисати грађане и јавност.

 

У обележавању Недеље Црвеног крста од стране  Црвеног крста Војводине биће реализоване  следеће активности:

  • 12.5.2017. у 11:30
    • у кампу Црвеног крста Сомбор  у Бачком Моноштору Црвени крст Војводине организује активност „Шта знаш о Црвеном крсту” (Raid cross) за волонтерима Црвеног крста средњошколског узраста који су прошли обуке Црвеног крста из Међународног хуманитарног права и Дифузије.
  • 15.5.2017.
    • Промоција Реферетног центра за спасилаштво на води Црвеног крста Војводине на Међународни дан безбедности на води. На платоу испред Спенса у Новом Саду биће приказане и остале активности Црвеног крста у Војводини

 

  • У недељи Црвеног крста
    • Традиционално, за 12 породилишта на територији Војводине Црвени крст Војводине је у оквиру акције „Беби пакети“ преко Покрајинске владе обезбедио 565 пакета који ће бити подељени свим бебама рођеним у Недељи Црвеног крста.

Промоција посебно креираних активности Црвеног крста у „Недељи Црвеног крста“ везаних за тему “Свуда за сваког” као и  традиционалних активности, у овом периоду  ће се одвијати и у свих 45 организација Црвеног крста у градовима и општинама на територији Војводине.