Црвени крст Војводине

Светски дан прве помоћи-9.9.2017.

Ове године, Светски дан прве помоћи ће бити обележен у суботу 9. септембра.  На овај дан организације Црвеног крста широм света настоје да скрену пажњу јавности о значају познавања прве помоћи  за појединца и за друштвену заједницу. Годишње више од 14 милиона људи широм света научи како да пружи прву помоћ у оквиру организације Црвеног крста. Прва помоћ је прознатиљив симбол организације Црвеног крста и једна од важних области деловања Црвеног крста у целом свету.

 

Знамо да несрећа није увек предвидива. Она се може  догодити било када, на било ком месту и свако може бити погођен. Свако од нас може бити у прилици да му је потребна прва помоћ. Некада се несреће дешавају тамо где их најмање очекујемо – у нашој кући.

 

Овогодишња тема Светског дана прве помоћи гласи:

 

„Незгоде у кући – како поступити и пружити прву помоћ?“

 

Тема се односи на све изненадне и неочекиване догађаје који се могу догодити код куће и могу изазвати повреду или смрт. Овом приликом желимо да повећамо свест наших суграђана о могућим опасностима са којима се могу суочити у свом свакодневном окружењу, као и једноставним корацима које могу предузети у тим ситуацијама како би помогли сами себи или члану своје породице.

 

Деца и млади су носиоци наше будућности, а брижљивим улагањем  у њихово образовање и васпитање доприносимо да та будућност буде напреднија и хуманија. Раду са децом се посвећује посебна пажња у Црвеном крсту Србије. Млади су укључени у  све активности и програме, а у области прве помоћи.  Млади чине преко 70 процената наших волонтера.

 

Ове године је у оквиру Светског дана прве помоћи  стављен акценат на превенцију незгода у домаћинству,  како би се смањио број повреда у кући.  Сходно томе припремили смо едукативне материјале на тему спречавања незгоде, као и материјале о мерама прве помоћи које се могу применити у случају незгоде у домаћинству.

Подсећамо да је Црвени крст Србије је почетком 2016. године започео реализацију програма „Смањење ризика и ублажавање последица од елементарних непогода и других опасности“. У оквиру овог програма једна од тема бави се и превенцијом незгода у домаћинству и скреће пажњу на значај познавања прве помоћи. Обука грађана за пружање прве помоћи чини друштвену заједницу безбеднијом и снажнијом, односно спремнијом за различите врсте изазова и несрећа које се догађају у савременом добу.