Црвени крст Војводине

Покрајинско такмичење у пружању прве помоћи и реалистичком приказу повреда обољења и стања

Покрајинско такмичење у пружању прве помоћи и реалистичком приказу повреда обољења и стања  Црвени крст Војводине организује у недељу 31. маја 2015. године са почетком у 10:00 часова, у Сомбору на Тргу Светог Ђорђа.

На такмичењу ће учестовати екипе основних и средњих школа из 28 војвођанских градова И општина, са укупно 47 екипа прве помоћи распоређених у групе у суботу и недељу, и 9 екипа које ће се такмичити у реалистичком приказу повреда, обољења и стања.

Вештине у пружању прве помоћи ревијално ће приказати и наши најмлађи волонтери екипе петлића, предшколског узраста.

Познавање мера прве помоћи и њихова примена од стране појединаца који се непосредно задеси на месту несреће доводи до ублажавања последица повређивања, у одређеним ситуацијама и непосредно спасавање живота. Први минути након несреће, у периоду до доласка службе хитне медицинске помоћи, су најважнији и неадекватно пружена прва помоћ може да увећа последице или додатно угрози живот и здравље појединца. Зато едукација грађана у области прве помоћи делује у правцу заштите и унапређењу здравља и доводи до подизања општег нивоа сигурности у друштву.

Покрајинско такмичење у пружању прве помоћи, које се реализује захваљујући финансијској подршци Покрајинског секретаријата за здравство, социјални политику И демографију, окупља око хиљаду волонтера, различитог узраста и занимања који своје слободно време посвећују хуманости и организацији Црвеног крста.