Црвени крст Војводине

Светски дан давалаца крви 2010

Правовремене и довољне количине крви су императив сваке трансфузиолошке установе те нам је дугорочна стратегија неопходна како би догађаје усмерили на пут да ми управљамо са њима, а не они нама. Једино правилном и правовременом информацијом о значају давања крви, која стиже свим циљаним групама, можемо започети рад на едукацији ширег круга наших суграђана.

Сваког 14. јуна широм света се одржавају активности које имају за задатак захвалност свим људима добре воље који дају део себе за спас других. 14. јун се слави у част рођендана Карла Ландштајнера који је открио АБО крвно групни систем. Карл Ландштајнер је био аустријски биолог и физиолог који је живео од 1868 до 1943. За своје откриће АБО крвно-групног система је 1930. године добио Нобелову награду.

Међународни дан давалаца крви, почевши од 1995. године, а Светски дан здравља од 2000. године, тематски су углавном били фокусирани на безбедној крви. Први Светски дан давалаца крви обележен је 14. јуна, 2004. године. Све раније спроведене иницијативе и веома распрострањено интересовање за ову област, довели су до усвајања Резолуције WХА58.13, на Светској здравственој скупштини (Wорлд Хеалтх Ассемблy / СЗС) одржаној 2005. године, када је Светски дан давалаца крви установљен као догадјај који ће се обележавати једном годишње, и када је упућен позив светској јавности за најширу могућу медјународну подршку. Ова резолуција је упућена свим медјународним организацијама и агенцијама које се баве безбедношћу крви на глобалном плану, као позив на сарадњу и давање подршке промоцији Светског дана давалаца крви.

Ове године слоган који ће обележити 14. јун у Србији гласи: ’’ДАЈЕМ СВЕ ОД СЕБЕ’’ и сходно прослави на светском нивоу усмерен је на младе људе.

У Војводини 10 општина је добило признање најхуманија средина и то су: Бачки петровац 6.33%, Бачка Паланка 5.33%, Беочин 5.24%, Инђија 5.03%, Кањижа 5.98, Кикинда 5.08, Нови Сад 5.31, Темерин 5.73, Врбас 5.96 и Жабаљ 5.27.

Организацијама Црвеног крста које су премашиле план од 4% давања у својим срединама ове године биће уручене захвалнице. То су организације: Бач, Бачка Топола, Мали Иђош, Нови Бечеј, Оџаци, Панчево, Сента, Сремски Карловци, Суботица и Тител.